Metro Artworks

14 Miles

Project Description As Lead Artist, Renée Petropoulos participated with the design team to incorporate art enhancements into the Metro G Line (Orange). During the planning stages, she identified future artist opportunities. During construction stages lead artist tasks included the design of customer seating areas at five transit plazas, final selection of station colors and materials, and station art installation oversight. In contrast to many transit systems, where each station is singularly designed, the Metro G Line (Orange) stations are uniform throughout. As a consistent design, the idea of movement is visualized, like a ribbon running through the Valley. The artworks individualize each station. Station artwork was included as a seamless part of construction, and Station Artist opportunities opened up to artists with a variety of media to bring their art expertise and creativity to the project. Artist Statement “The work is a tribute to the Valley – the attributes of respect – I always work in relationship to a site, conditions of the site – I call it situation-specific.” About the Artist RENÉE PETROPOULOS, born in …

Renée Petropoulos, Untitled - Petropoulos

Untitled

Project Description Renée Petropoulos explores the notion of a location’s identifying landmarks. In this station, large vibrantly-colored medallions, or shields, reflect the neighborhood’s industrial landscape and complex machinery, and transform the station into a bold landmark. A sculptural air-ventilator tower circles above the station while the girders supporting the canopy resemble crisscrossing electrical towers. Benches are reminiscent of industrial tools and gears. Passengers can explore the idea of location as they are engulfed by conjugations of the verb “to be”; subtle area maps incorporated into the station platform and stairwells include the names of people who worked on the station’s construction. At the plaza level, a complex and colorful terrazzo paving pattern greets passengers. Fragments of private conversations are embossed into the concrete stair risers, interjecting the intimacy of private space into this very public location. The act of viewing is conceptualized throughout the station: handrails house eyes, silkscreened on the elevator glass frames both the viewer and the landscape, and viewing tubes locate various landmarks in the area while simultaneously allowing passengers to focus …